Vanliga frågor

Många personer har problem med diarré, och alla vet inte vad orsaken är.

IMODIUM® har hjälpt personer i hela världen att lindra sin diarré i mer än 40 år. Under denna tid har vi samlat på oss mycket kunskap om diarré, orsakerna och symtomen, och framför allt hur man kan behandla den. Här är några frågor som vi ofta får, tillsammans med svaren.

Om du vill rapportera en biverkning av en av våra produkter ber vi dig ringa oss på 08-503 385 00.

Om du har en fråga om våra produkter kan du börja med att titta bland de vanliga frågorna för att se om du hittar svaret innan du kontaktar oss:

1. Vad är diarré?

När ditt matsmältningssystem arbetar i normal rytm transporteras mat och vätska i jämn takt till tunntarmen där maten bryts ner, och näringsämnena och det mesta av vätskan absorberas. Det återstående avfallet och en del vatten transporteras ner i tjocktarmen där mer vatten absorberas, och slutligen kommer det resterande avfallet ut i form av avföring. När cellerna i tunntarmen eller tjocktarmen är irriterade kan de annars lugna, regelbundna tarmrörelserna bli överaktiva. Viktiga salter och vätskor passerar för snabbt genom tjocktarmen så att mindre vätska absorberas av kroppen. Resultatet är lös eller vattnig avföring, eller det som vi vanligtvis kallar diarré.

2. Vad orsakar diarré?

Nästan alla får diarré någon gång ibland.

Det här är några av de främsta orsakerna:

Diarré upphör vanligtvis inom ett par dagar, men kan pågå längre. De flesta personer får bara diarré någon gång då och då, men en del kan få diarré ganska ofta. Undersökningsresultat tyder på att upp till 16 % kan drabbas av diarré relativt ofta (en gång i månaden eller mer)1. Långvarig eller ofta återkommande diarré kan vara ett tecken på en underliggande sjukdom, därför bör du i så fall rådfråga din läkare.

1Källa: Nordics U&A, 2011, 1 000 deltagare

3. Ska jag behandla diarré?

Undersökningsresultat visar att 84 % känner sig svaga och trötta när de lider av diarré2. Varför låta bli att behandla den när du kan lindra diarrén och minska förlusten av vätska och salter? Här är vad sjukvårdspersonal säger:

 • Rekommendationen är att tillfällig (kortvarig) diarré hos för övrigt friska vuxna kan medicineras på egen hand utan dröjsmål.
 • Se till att dricka mycket vätska så att du inte blir uttorkad. Om det finns risk att du blir uttorkad bör du överväga att ta vätskeersättning.
 • Om du har hög feber, blod i avföringen eller om diarrén inte förbättras på två dygn bör du uppsöka läkare.
 • Långvarig eller ofta återkommande diarré kan vara ett tecken på en underliggande sjukdom, därför bör du i så fall rådfråga din läkare.

Om dina symtom lämpar sig för självmedicinering finns IMODIUM® som en rad olika produkter för att passa dina behov.

Ytterligare fördelar

Produkt Fördelar

IMODIUM® munsönderfallande tablett

 • Smidig lindring
 • Löser snabbt upp sig i munnen
 • Inget vatten behövs

IMODIUM® Plus

 • Lindring av flera symtom
 • Hjälper till att lindra diarré,
  magknip, gasbildning och uppkördhet

IMODIUM® tablett

 • Diarrébehandling i hela världen i över 40 år

2Källa: faktafil för läkare: Managing Acute Diarrhoea (KOL include Dr S. Lewis, Dr J. Dalrymple, C. Stansfield, V. Hall, N.Wickes, McNeil Products Ltd 2010).

4. Behöver jag ett recept för att skaffa IMODIUM®?

Nej, du behöver inget recept för att köpa IMODIUM®.

5. Ska jag låta diarrén ha sin naturliga gång?

Många tror att det är bäst att låta diarrén ha sin gång så att bakterier och toxiner ”spolas” ut ur systemet. I själva verket är det inte alltid som diarrén orsakas av bakterier eller virus- det finns en hel rad andra orsaker som kan störa balansen i ditt känsliga matsmältningssystem. Bara en liten minskning i effektiviteten hos vätskeabsorptionen i tarmarna kan leda till ett diarréanfall. Diarré är i själva verket ett symtom på en rubbning av rytmen i matsmältningssystemet snarare än en försvarsmekanism: det är ditt immunsystem som bekämpar infektioner, så det finns ingen anledning att låta diarrén ha sin gång. Varför uthärda när du kan få lindring? Du behöver inte lida i onödan.

6. Kan jag ta IMODIUM® om jag är gravid eller ammar?

Liksom många läkemedel rekommenderas inte IMODIUM® under graviditet och amning. Om du är gravid eller har ett nyfött spädbarn är diarré ett ovälkommet inslag i tillvaron. Du behöver dock inte vara orolig eftersom det i de flesta fall hjälper att dricka vätska, äta hälsosamt och vila för att återhämta sig. Om du är orolig är det bäst att du vänder dig till din läkare.

7. Kan mitt barn använda IMODIUM®?

IMODIUM® ska inte ges till barn under 12 år. Om man ska söka vård eller inte när barnet har diarré beror på hur barnet mår rent allmänt och om barnet får i sig tillräckligt med vätska. Barn under sex månader, och särskilt de som är för tidigt födda, är extra känsliga för vätskebrist.

Man ska kontakta en vårdcentral eller barnläkarmottagning om

 • barnet efter några dagar fortfarande har rikliga eller vattentunna diarréer, som inte avtar
 • man är orolig för att barnet inte får i sig tillräckligt med vätska
 • barnet förutom diarré också har kräkningar i mer än ett dygn
 • barnet är yngre än två månader
 • barnet har fått diarré i samband med en utlandsresa
 • barnet har en kronisk sjukdom och har diarré.

  Man ska söka vård direkt, oavsett tid på dygnet, på vårdcentral eller akutmottagning om barnet har diarré och

 • är under ett år och inte får i sig tillräckligt med vätska
 • är under ett år och skriker på ett annat sätt än vad det brukar, är slött, ointresserat eller verkar ha ont i magen
 • är trött och slött, har insjunkna ögon och torra slemhinnor i munnen, och det inte kommer några tårar när barnet gråter
 • har hög feber och verkar må dåligt rent allmänt, eller är irriterat.
 • har mycket ont i magen
 • har slem och blod i diarréerna
 • inte har kissat på sex till tio timmar.

 • Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.3

3Källa: http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Diarre-hos-barn/

8. Kan vätskeersättning bota diarré?

Vätskeersättning ersätter vätska och elektrolyter som gått förlorade och bidrar till att förebygga uttorkning, men lindrar inte symtomen på diarré.

9. När jag dricker eller äter mycket får jag ofta diarré. Hur kommer det sig?

Att äta eller dricka för mycket kan irritera matsmältningssystemet och leda till diarré. Därför ska du alltid försöka att äta vettigt och med måtta! Om du ändå drabbas av diarré kan IMODIUM® lindra symtomen och hjälpa dig att komma i balans igen.

Det här är några vardagliga ovanor som kan irritera ditt matsmältningssystem. Försök undvika att:

 • Äta för snabbt – det tar 20 minuter för din mage att tala om för hjärnan att den är mätt, så genom att äta långsammare kanske du äter mindre och därför har mindre mat att smälta.
 • Kasta i dig maten – om du gör det sväljer du luft, vilket kan leda till gaser och dålig matsmältning.
 • Äta för mycket fet eller kryddstark mat eller dricka för mycket alkohol.
 • Äta stora, tunga måltider – de tar längre tid att smälta och systemet får arbeta hårdare.
 • Äta sent på kvällen – ditt matsmältningssystem är som långsammast i slutet av dagen. Försök att äta det sista målet för dagen minst tre timmar före läggdags.
10. Jag blir nervös när jag ska hålla ett föredrag och blir då orolig i magen. Varför är det så?

Diarré som orsakas av offentliga framträdanden är så välkänt att det till och med är ett eget begrepp – diarré orsakad av prestationsångest (Performance Anxiety Diarrhoea (PAD)). Om du vet att du kan drabbas, ha en förpackning IMODIUM® munsönderfallande tabletter till hands och ta en tablett vid första tecknet på diarré, så kan du känna den tillförsikt du behöver för att kunna prestera på topp. Läs mer i avsnittet Stress och diarré.

11. Jag får magknip, gaser och blir uppkörd i samband med diarrén. Vad kan jag ta?

För vissa människor åtföljs diarrén av obehagliga symtom som magknip, gasbildning och uppkördhet som alla orsakas av extra gaser i tarmarna. IMODIUM® Plus är särskilt utformad för att behandla denna obehagliga kombination av symtom så att du kan fokusera på det som är viktigt i vardagen.

12. Varför får jag diarré när jag har mens?

Omkring 1 av 5 kvinnor får diarré när de har mens. Det kan orsaka obehag och göra att du känner dig besvärad, men du behöver inte låta det förstöra dagen för dig. IMODIUM® kan hjälpa med att lindra diarré.

13. Jag tycker att det är pinsamt att fråga om diarrébehandling. Vad ska jag göra?

Diarré har både emotionella och fysiska effekter, och det kan kännas pinsamt att fråga efter en diarrébehandling. Men det kan vara bra att veta att diarré är en av de vanligaste åkommorna som apotekspersonalen kommer i kontakt med. I själva verket kan det vara så många som 16% som har diarré relativt ofta - en gång i månaden eller mer1. Apotekspersonalen är utbildad i att erbjuda bästa möjliga behandling. Du kan alltid ta dem lite avsides och fråga om råd.

Långvarig eller ofta återkommande diarré kan vara ett tecken på en underliggande sjukdom, därför bör du i så fall rådfråga din läkare.

1Källa: Nordics U&A, 2011, 1 000 deltagare

14. Jag tycker inte om att svälja tabletter. Vilken behandling ska jag välja?

IMODIUM® munsönderfallande tabletter är särskilt utformade för att lösas upp på tungan så att du kan få lindring för din diarré utan vatten. Perfekt när du är på språng och inte har tillgång till vatten, eller inte tycker om att svälja en tablett.

16. Jag vet inte varför jag får återkommande diarréer. Vad ska jag göra?

De flesta personer får bara diarré någon gång då och då, men för en del händer det ofta. Återkommande eller ihållande diarré kan vara ett tecken på en underliggande sjukdom, därför bör du rådfråga din läkare. Alla är olika, och det är inte alltid lätt att hitta orsaken till att man ofta har diarré. För en del kan det handla om matvanor eller födoämnesintolerans, för kvinnor kan orsaken vara menstruation, och vissa människor reagerar på den stress och oro som kan följa med ett modernt, fullspäckat liv. Det är bra att förstå sin kropp så att man kan hantera symtomen på rätt sätt. Vi erbjuder tips och råd för att förbättra din matsmältning och ditt välbefinnande.

17. Vad är norovirus?

Norovirus är den vanligaste orsaken till mag–tarmsjukdomar, som tex vinterkräksjuka vilket ofta leder till diarré. Vinterkräksjuka är mycket smittsamt och kan spridas snabbt om man inte är noga med att tvätta händerna regelbundet. Om du har diarré kan du behandla symtomen med IMODIUM®.