Vilken IMODIUM®?

Vilken IMODIUM<sup>®</sup>?

Vårt produktsortiment

IMODIUM® munsönderfallande tablett

IMODIUM<sup>®</sup> munsönderfallande tablett

Läs mer

Maginfektion

Vid gastroenterit får man gå på toaletten ofta.

Bakteriell eller viral gastroenterit är en vanlig orsak till diarré och kan utlösas av allt från norovirus till att dricka förorenat vatten. De flesta människor har råkat ut för matförgiftning någon gång, men alla kanske inte vet att det medicinska tillståndet kallas gastroenterit eller mag-tarmkatarr.

Viral eller bakteriell gastroenterit

Diarré är det huvudsakliga symtomet på det vanliga magbesvär som kallas viral eller bakteriell gastroenterit. Denna infektion i magsäcken och tarmarna kan också orsaka illamående, kräkningar, huvudvärk och lätt feber. De vanligaste orsakerna till gastroenterit är matförgiftning/turistdiarré och norovirus. Symtomen går oftast över efter ett par dagar, men personer i utsatta grupper som små barn, sjuka och äldre bör uppsöka läkare. Kontakta en läkare om du har feber eller blod i avföringen.

Gastroenterit kan också vara mycket smittsamt, så om du får det bör du hålla dig hemma några dagar och vara noga med att tvätta händerna ofta om du är i kontakt med andra.

Matförgiftning

Om du äter förorenad mat eller dricker förorenat vatten är risken stor att du får gastroenterit. Åkomman som brukar kallas turistdiarré är ofta gastroenterit orsakad av matförgiftning, även om den kan orsakas av annat också.

Matförgiftning, eller en infektion på grund av att man har druckit förorenat vatten, är vanliga besvär när man är utomlands, men man kan även drabbas på hemmaplan. Var alltid noga med att maten är ordentligt tillagad, att inte lämna mat framme och att tvätta händerna innan du äter.

Norovirus

Norovirus som orsakar vinterkräksjuka är en annan vanlig orsak till gastroenterit. Det resulterar ofta i utbrott av diarré som kan vända upp och ner på tillvaron. Drick mycket vatten så att du inte blir uttorkad. Att ta ett receptfritt diarréläkemedel som IMODIUM® kan hjälpa.

Icke-infektiös diarré

Tillfällig diarré orsakas ofta av en bakterie- eller virusinfektion, men kan också uppstå vid menstruation eller på grund av livsstilsfaktorer som stress och oro. Du kan lindra de besvärande symtomen på diarré genom att ta IMODIUM®.

Vanliga frågor och svar

IMODIUM® har hjälpt personer med diarré runt om i världen i mer än 40 år. Få snabba svar på vanliga frågor och råd om viktiga ämnen relaterade till diarré.

Vanliga frågor och svar