Vilken IMODIUM®?

Vilken IMODIUM<sup>®</sup>?

Vårt produktsortiment

IMODIUM® munsönderfallande tablett

IMODIUM<sup>®</sup> munsönderfallande tablett

Läs mer

Information om diarré

Många människor har problem med diarré, och alla vet inte vad orsaken är.

Ditt matsmältningssystem har en naturlig rytm som vanligtvis är jämn och regelbunden och som hela tiden arbetar för att förse kroppen med de näringsämnen den behöver. När något rubbar den naturliga balansen i tarmarna kan ditt matsmältningssystem bli irriterat och börja arbeta för snabbt. Resultatet kan bli diarré. Den kan göra att kroppen känns som att den är i otakt. Det finns dock flera saker du kan göra för att få kroppen tillbaka i sin naturliga rytm igen.

Varför diarré uppstår

När ditt matsmältningssystem arbetar i sin normala rytm transporteras mat och vätska i jämn takt till tunntarmen där maten bryts ner, och näringsämnena och det mesta av vätskan absorberas. Det återstående avfallet och en del vatten transporteras ner i tjocktarmen där mer vatten absorberas och slutligen kommer avfallet ut i form av avföring. När cellerna i tunntarmen eller tjocktarmen är irriterade kan de annars lugna, regelbundna tarmrörelserna bli överaktiva. Viktiga salter och vätskor passerar genom tjocktarmen för snabbt utan att absorberas av kroppen.

Resultatet är lös eller vattnig avföring, eller det som vi vanligtvis kallar diarré. Nästan alla får diarré någon gång ibland, men en del personer drabbas oftare än andra. Det kan vara svårt att leva med, och effekterna är både emotionella och fysiska.

Behandla tidigt, må bättre och minska förlusten av vätska och salter som gör att du känner dig svag och trött.

Det kan pågå i en eller flera dagar och kan vara smärtsamt och obehagligt.

Forskning tyder på att en av tio personer kan lida av diarré ofta (fyra eller fler gånger på sex månader).1 Är du en av dem?

1Källa: Nordics U&A, 2011, 1 000 deltagare