Vilken IMODIUM®?

Vilken IMODIUM<sup>®</sup>?

Vårt produktsortiment

IMODIUM® munsönderfallande tablett

IMODIUM<sup>®</sup> munsönderfallande tablett

Läs mer

Orsaker till diarré

Vad orsakar återkommande diarré?

Alla är olika, och det är inte alltid lätt att hitta orsaken till att man har återkommande
diarré. För en del kan det handla om matvanor, matintolerans eller matallergier,
för kvinnor kan orsaken vara menstruation, och vissa människor reagerar på den stress
och oro som kan följa med dagens aktiva liv. Det är bra att förstå sin kropp så att man
kan hantera symtomen på rätt sätt. Vi erbjuder tips och råd för att förbättra din
matsmältning och ditt välbefinnande. Eftersom återkommande eller ihållande diarré kan vara ett
tecken på en underliggande sjukdom, bör du i så fall rådfråga din läkare.

Stöd och råd

Stressfaktorn

Undersökningsresultat visar att dagens stressiga livsstil kan vara en orsak till diarré för vissa människor. 20 % av de tillfrågade som hade återkommande diarréer svarade att stress och oro var den huvudsakliga orsaken1. Om ditt liv inte har en jämn och stadig rytm, kan även din kropp komma i otakt.

Varför stress kan orsaka diarré

Det är viktigt att lyssna på kroppen. Om du är stressad och får diarré, kan det vara kroppens sätta att säga att du behöver sakta ner tempot.

Det du äter och hur du äter kan orsaka diarré

En sund matsmältning handlar om matvanor på flera sätt. Att äta en välbalanserad och hälsosam kost kan vara till stor hjälp. Vissa personer har problem med matsmältningen ändå, trots att de tycker att de äter rätt. Det kan verka uppenbart, men att äta för snabbt kan också vara en viktig faktor som påverkar matsmältningen.

Matvanor

Om matallergi och matintolerans

Allergier eller överkänslighet mot mat är vanligare hos barn än hos vuxna. De flesta blir av med sina allergier före sju års ålder. Det gäller framför allt allergi mot mjölk och ägg, som är de vanligaste matallergierna. Många matallergier, bland annat mot mjölk och ägg, brukar gå över innan man blir vuxen. Andra, till exempel nöt- och jordnötsallergi, stannar oftast kvar livet ut.2

Det är mycket möjligt att en del människor som tror att de har en allergi faktiskt har en matintolerans – de båda skiljer sig åt en hel del. Om du har en matallergi kommer kroppens immunsystem att behandla vissa födoämnen som om de vore ett hot. Allergiska reaktioner som till exempel nysningar, eksem och svullnad uppstår inom minuter efter kontakt med födoämnet. Matintolerans har ingenting med immunsystemet att göra och det kan ta timmar eller till och med dagar för en reaktion att uppstå. Symtom vid matintolerans visar sig ofta i magen – diarré, illamående, uppkördhet och magsmärta. De vanligaste matintoleranserna är mot gluten och mot laktos. Gluten är ett protein som finns i många sädesslag, däribland korn, vete och havre. Laktos är en sockerart som finns i mjölk. Om en reaktion uppstår i samband med att du äter ett visst födoämne är det värt att undersöka om reaktionen orsakats av en allergi eller av matintolerans.

Födoämnesallergier guide

Menstruation och diarré

Tyvärr får vissa kvinnor diarré vid mens. Det finns några viktiga saker som är värda att veta och några enkla knep som hjälper till att lättare hantera situationen.

Diarré under menstruation

Bakterie- eller virusinfektion

Diarré kan vara ett resultat av bakteriell eller viral gastroenterit. Den åtföljs vanligtvis av symtom som huvudvärk eller lätt feber, och ibland även illamående och kräkningar. Bakteriell eller viral gastroenterit är en mycket vanlig åkomma. Även om de flesta människor har denna typ av diarré någon gång ibland, är det sällan det som ligger bakom återkommande diarré. Om det trots allt är det, bör du nog se över din kost och din livsmedelshygien.

Orsaker till maginfektion

IMODIUM® munsönderfallande tabletter löser snabbt upp sig i munnen och ger diskret hjälp mot diarré när du är på språng.

Picture of a woman rubbing another womans' back

Läs mer

1Källa: Nordics U&A, 2011, 1 000 deltagare

 

2Källa: http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Matallergi-hos-barn/; 110831